Normal_koninklijke_kentalis_logo

In 2015 bestaat Kentalis 225 jaar en dat wordt gevierd. Op maandag 19 januari opent Kentalis haar jubileumjaar in Groningen. Op 14 april 1790 richtte Henri Daniel Guyot in Groningen het eerste instituut voor Doven op. Het was de eerste rechtsvoorganger van wat nu Koninklijke Kentalis is geworden, inmiddels een landelijke organisatie die naast onderwijs ook onderzoek doet en zorg biedt.

De jubileumviering wordt geopend met een ‘Guyot wandeling’ naar het Guyotplein. Daar zal vervolgens burgemeester Peter den Oudsten het gerenoveerde monument van Guyot onthullen, in aanwezigheid van speciaal genodigden. De wandeling start vanuit Huis ‘De Beurs’ in Groningen, waar eerst diverse toespraken worden gehouden en kort wordt stilgestaan bij het ontstaan van het dovenonderwijs in Groningen. Ook wordt dan de winnaar bekend gemaakt van de prijsvraag voor het mooiste jubileumlied. Alle leerlingen, cliënten, medewerkers van Kentalis konden een zelfgemaakt lied inzenden. Degene die het meest originele lied schrijft, wint een prijs. 

Kentalis organiseert door het hele jaar activiteiten voor leerlingen, cliënten, collega’s en externen. Zo is er op 29 januari een symposium in de Oosterpoort in Groningen, voor externe verwijzers. Daarnaast wordt de wereld van Kentalis digitaal in beeld gebracht in een digitaal museum dat binnenkort online is; zowel het verleden als het heden en de toekomst.

Kentalis is een landelijke organisatie die gespecialiseerd is in diagnostiek, zorg en onderwijs voor mensen met beperkingen in horen of communiceren. Kentalis is er voor kinderen, jongeren en volwassenen die doof, (ernstig) slechthorend of doofblind zijn. Maar ook voor mensen met ernstige spraaktaalproblemen of autisme met stoornissen in spraak en taal. Sommige mensen hebben een bijkomende beperking of motorische problemen. Sommigen hebben een andere thuistaal.

© Nationale Onderwijsgids