Normal_inspectie_onderwijs_loep_controle

De twee scholen De Bongerd en De Strengerd van de stichting Almere Speciaal zijn door de onderwijsinspectie als zwak beoordeeld. Volgens de inspectie is vooral de zorg voor de leerlingen op de scholen voor speciaal onderwijs onder de maat. Directeur Ruud Pet van Passend Onderwijs Almere is het niet eens met het oordeel van de inspectie. Dit meldt Omroep Flevoland.

Van 2011 tot 2013 stonden de twee vestigingen ook al als zwak te boek. Directeur Pet kan zich echter niet vinden in de conclusies van de onderwijsinspectie: “Ik steek mijn hand in het vuur voor de kwaliteit van het onderwijs op de school”, zegt Pet. In het onderzoeksrapport meldt de inspectie echter dat er onrust heerst binnen het bestuur van de scholen. De locatiedirecteur en intern begeleider zijn opgestapt en sinds oktober 2013 heeft De Bongerd een interim directeur. Het bestuur zou bezorgd zijn over stagnaties in de schoolontwikkeling.

De Bongerd biedt onderwijs aan langdurig zieke kinderen van 6 tot 12 jaar. De Strengerd is gespecialiseerd in onderwijs aan zeer moeilijk opvoedbare kinderen (ZMOK). Na een risicoanalyse op beide locaties concludeert de inspectie dat de kwaliteit van de leerlingenzorg op alle fronten onvoldoende is. Vergeleken met het onderzoek dat in 2013 werd uitgevoerd, ziet de inspectie bovendien weinig verbetering. Hierdoor missen de voorwaarden om het optimale uit de leerlingen te halen. Ook worden op De Strengerd onderwijstaken uitgevoerd door onbevoegden.

Het aantal scholen met het predicaat 'zwak' in Almere staat inmiddels op drie, In de zomer van 2015 brengt de onderwijsinspectie opnieuw een bezoek aan De Bongerd en De Strengerd. Dan moet blijken of de situatie verbeterd is.
© Nationale Onderwijsgids