Normal_uwv_werkbedrijf

(Novum) - Alle 35 regionale Werkbedrijven krijgen voor de opstart van de Participatiewet een miljoen extra. Het geld moet ertoe leiden dat alle Werkbedrijven op tijd aan de slag kunnen met het aan het werk krijgen van mensen met een beperking. Dat heeft staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) dinsdag bekendgemaakt.

De invoering van de Participatiewet op 1 januari moet de komende jaren zorgen voor een structurele bezuiniging van veertig miljoen per jaar. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten had bij Klijnsma echter aangedrongen op het extra budget voor de opstartfase.

Het geld moet de samenwerking tussen het UWV, de regionale werkgevers, vakbonden en onderwijsinstellingen vergemakkelijken. "Het succes van de Participatiewet valt of staat met een goede samenwerking in de regio", verklaart Klijnsma. "Daarom wil ik in deze opstartfase extra ondersteuning bieden om dit mogelijk te maken."

In de Participatiewet worden de Wajong, Wet werk en bijstand en de Wet sociale werkvoorziening samengevoegd. Gemeentes zijn daarbij verantwoordelijk voor het begeleiden naar werk of een andere vorm van maatschappelijke ondersteuning. Voor die begeleiding krijgen de gemeente één budget.