Logo_logo_altra

Het Altra College voor voortgezet speciaal onderwijs in Amsterdam en het Leger des Heils hebben een oplossing gevonden voor de komst van een 24-uursopvang naast de school. De opening van een opvang voor daklozen verslaafden leidde tot veel ophef bij ouders van leerlingen die vreesden voor incidenten. De hoofdingang van de opvang wordt nu verplaatst zodat de cliënten en leerlingen van de school elkaar niet tegenkomen.

Op de locaties Bleichrodt en Bascule van het Altra College zitten 260 leerlingen met onder meer gedragsstoornissen zoals autisme of angstklachten. In de zogenoemde Domus+ opvang zullen verslaafde daklozen opgevangen worden met een verstandelijke beperking die vaak ook een criminele achtergrond hebben. Uit een onderzoeksrapport komt nu naar voren dat contact tussen beide kwetsbare groepen een groot risico vormt en bij zowel de scholieren als de cliënten tot grote schade kan leiden.

Het Altra College en het Leger des Heils hebben nu samen met de gemeente, het Academisch Medisch Centrum en ggz-instelling Arkin afspraken gemaakt om het risico op incidenten te verminderen. Beide groepen worden van elkaar gescheiden gehouden door de aparte ingang. Een sloot en begroeiing moeten voldoende afscheiding bieden. Ook komen er huisregels en pedagogische ondersteuning. De maatregelen worden elke drie maand geëvalueerd. Volgende week dinsdag zal de opvangvoorziening van het Leger des Heils openen.

© Nationale Onderwijsgids