Normal_hoogbegaafd_2

De Leonardo Stichting voor onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen is failliet verklaard. De financiën blijken een chaos. De curator onderzoekt nu of er sprake is van onbehoorlijk bestuur en benadeling van schuldeisers. Dit meldt NRC Handelsblad.

Het is onduidelijk hoe het zit de financiën van de stichting. Er zijn geen jaarrekeningen. Directeur Natasja Vranken van de Leonardo Stichting zegt dat oprichter Jan Hendrickx er een potje van heeft gemaakt. Hendrickx spreekt dit tegen en zegt dat er in 2009, toen hij de boekhouding overdroeg aan Vranken, een positief saldo van vier ton op de bankrekening stond. Schuldeisers vorderen nu een bedrag van ruim 150.000 euro. Op vier maart ging de stichting failliet.

Binnen de stichting rommelt het al een tijdje en de financiën liepen terug. Bestuursleden en werknemers vertrokken waarvan sommigen naar de rechter stapten wegens onbetaald salaris. Ook onder scholen groeide de ontevredenheid over de Leonardo Stichting.

Scholen konden bij de stichting een concept inkopen waarmee zij hoogbegaafde leerlingen onderwijs konden geven. Daarvoor richtten zij speciale klassen in en gaven extra docenten les in bijvoorbeeld Spaans of filosofie. Aanvankelijk waren scholen enthousiast, in 2010 boden zo'n zeventig scholen Leonardo-onderwijs aan. Naarmate de stichting slechter te bereiken bleek en rekeningen bleven sturen voor niet geleverde diensten, keerden steeds meer scholen de stichting de rug toe. Het onderwijs voor hoogbegaafden werd onder een andere naam voortgezet.