Normal_copyright_stockfreeimages_kantoor_werk_werken_overleg

Van alle mannen van 20 tot 65 jaar met werk had 13 procent in 2013 een arbeidsinkomen onder het bijstandsniveau en was daarmee niet economisch zelfstandig, ofwel financieel kwetsbaar. Van de werkende vrouwen was 27 procent niet in staat zichzelf financieel te onderhouden. Werkenden die financieel kwetsbaar zijn hebben vaak een kleine baan, vrouwen meer nog dan mannen. Dit meldt het CBS. 

Bijna 80 procent van de financieel kwetsbare vrouwen werkt in deeltijd tot 20 uur per week, en bij een krappe meerderheid gaat het dan om een kleine baan tot 12 uur. Deels betreft het hier onderwijsvolgende jongeren, maar ook zonder hen komt een kleine baan bovengemiddeld vaak voor onder financieel kwetsbaren. Financieel kwetsbare mannen hebben weliswaar minder vaak dan vrouwen een korte werkweek, aan de andere kant is onder hen ook een groot deel dat voltijds (minimaal 35 uur) werkt. Meestal zijn het zelfstandigen met weinig inkomsten of zelfs verlies.

Zelfstandig ondernemerschap komt onder financieel kwetsbaren bijna twee keer zo vaak  als onder alle werkenden. Ook hebben financieel kwetsbaren bovengemiddeld vaak een flexibele arbeidsrelatie, wat betekent dat zij bijvoorbeeld tijdelijke werk hebben of uitzend-, oproep- of invalkracht zijn. Het arbeidsinkomen  van flexwerkers is beduidend lager dan dat van werkenden met een vast dienstverband, waardoor zij veel vaker niet boven het bijstandsniveau uitkomen. Financieel kwetsbare mannen zijn bijna drie keer zo vaak als gemiddeld flexwerker, vrouwen bijna twee keer. Vrouwen moeten daarnaast 2 uur per week meer werken (18 uur) om economisch zelfstandig te kunnen zijn dan mannen (16 uur). 
 
© Nationale Onderwijsgids