Normal_11669

MONTREAL (Novum/AP) - Tienduizenden studenten zijn dinsdag in de Canadese provincie Quebec opnieuw de straat opgegaan om te protesteren tegen een verhoging van het collegegeld. Het was dinsdag precies honderd dagen geleden dat de demonstraties begonnen.

Het protest begon dinsdag vreedzaam, maar de sfeer sloeg om toen betogers vuurwerk afstaken en de aanwezige politie met flessen bekogelden. De politie zette pepperspray in en pakte zeker honderd mensen op. Twee agenten raakten gewond en vier mensen moesten in een ziekenhuis worden opgenomen.

Het provinciebestuur van Quebec nam vrijdag een noodwet aan die het recht op demonstraties inperkt. Een van de controversiële aspecten van de noodwet is dat de politie minimaal acht uur van tevoren op de hoogte moet worden gesteld van een protest waar meer dan vijftig mensen bij betrokken zijn. Ook moet de route van eventuele protestmarsen worden doorgegeven aan de autoriteiten.

Sinds de aanname van de noodwet hebben de betogingen een gewelddadiger karakter gekregen. Sinds zondag zijn zo'n driehonderd mensen gearresteerd. De politie had de betoging van dinsdagavond illegaal verklaard omdat de betogers geen route hadden doorgegeven. "Ze hadden de route niet gedeeld, betogers droegen maskers en er werden voorwerpen naar agenten gegooid", aldus de politie op Twitter.

Studentenbewegingen hebben gezegd de noodwet bij de rechtbank aan te zullen vechten. Critici menen dat de noodwet het recht van de betogers om zich op democratische wijze te uiten inperkt. De meest militante van de drie studentenbewegingen heeft gezworen de wet zullen trotseren en de hele zomer te blijven staken en protesteren. In de zomer worden in Montreal diverse festivals gehouden die de staat miljoenen dollars aan inkomsten van toeristen opleveren.

Quebec heeft het laagste collegegeld van Canada. Het provinciebestuur wil het collegegeld de komende zeven jaar jaarlijks met omgerekend tweehonderd euro verhogen. Dat komt neer op een totale verhoging van 75 procent. Ook na de verhoging zal Quebec nog steeds een van de laagste collegegelden in Canada hebben. De premier van Quebec, Jean Charest, heeft al aangegeven de voorgenomen verhoging door te zullen zetten.