Normal_3841

Het ROC van Twente, dat door Dura Vermeer Bouw Hengelo in combinatie is gerealiseerd, is in de categorie Gebouwen genomineerd voor de Nederlandse Bouwprijs 2011.

Het ROC van Twente is een ontwerp van IAA architecten. Dura Vermeer Bouw Hengelo realiseerde in opdracht van het Regionaal Opleidingscentrum (ROC) van Twente in een herstructureringsgebied in Hengelo een gebouw waarvan het hart wordt gevormd door de hal van de voormalige ijzergieterij van Stork uit 1902.

De oude elementen in de hal, een basiliekachtige ruimte, zijn zoveel mogelijk intact gehouden. Aan beide zijden van de hal zijn nieuwe vleugels aangebouwd. In de zuidelijke vleugel is een groot deel van de `schone' vakken ondergebracht en in de noordelijke vleugel worden diverse praktijkvakken gegeven.

De massaliteit wordt beheerst door kleine afdelingen binnen een groter geheel. De kolomstructuur refereert op een eigentijdse wijze aan het verleden van het gebied. Dankzij de grootschalige transformatie is het voormalige fabrieksterrein weer een functionerend onderdeel van de stad.

De ongeveer achtduizend leerlingen en duizend personeelsleden, die vanaf begin 2009 in het gebouw zijn gehuisvest, zorgen voor levendigheid in het gebied. Daarmee geeft het onderwijsgebouw de stad haar vitaliteit terug.

Het ROC van Twente moet het in deze categorie opnemen met het Ronald McDonald Centre te Amsterdam en met museum de Hermitage te Amsterdam. In 2009 riep de Bond van Nederlandse Architecten het ROC van Twente al uit tot het mooiste gebouw in de regio Oost Nederland.

De prijsuitreiking is tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw op 9 februari 2011.

Bron: Nieuwsbank