Normal_mbo_eten

Zo'n 300 leerlingen van het ROC Horizon College komen van 6 tot en met 8 april in actie om aandacht te vragen voor stille rampen. Zij doen dit in het kader van het onderwijsproject Breaking News. Door dit project worden jongeren bewust gemaakt van onrecht en armoede in de wereld en wordt gevraagd hiertegen in actie te komen. De mbo-leerlingen gaan op de tweede en derde dag van het project op pad in de regio Alkmaar om bij zoveel mogelijk mensen aandacht te vragen voor de stille rampen. Dat meldt het ROC Horizon College.

Eerstejaarsleerlingen van de mbo-opleidingen Welzijn, locatie Alkmaar, doen mee aan het multimediale project. Met behulp van oude en nieuwe media bedenken zij een campagne en voeren deze uit. Gedurende deze opdrachten kunnen de leerlingen een beroep doen op onder meer de lokale bevolking, basisscholen, ondernemers, organisaties en gemeenten. Tijdens het maken van de interactieve opdrachten verdienen de leerlingen punten en zijn er prijzen te winnen, zoals kaartjes voor de bioscoop of karten.

Er zijn vijf stille rampen waar aandacht voor wordt gevraagd: Kind aan de ketting (kinderen die onder slechte omstandigheden voor weinig geld moeten werken), Wegwezen! (het verhaal achter de vluchteling), Van Hut Naar Krot (arme boeren die op zoek zijn naar een beter bestaan), (G)een plek voor gebrek (het lot van gehandicapten in ontwikkelingslanden) en Verkeerd Gestraft (over onschuldige mensen die worden gestraft). Elk team kiest een stille ramp en probeert deze zo goed mogelijk onder de aandacht van het publiek te brengen.

Breaking News is een initiatief van jongerenorganisatie Cross Your Borders. Deze organisatie begeleidt de mbo-leerlingen tijdens het driedaagse project, samen met docenten van het Horizon College. Het project maakt onderdeel uit van het vak Loopbaan en Burgerschap. De leerlingen verbreden met dit project hun horizon en krijgen meer inzicht in andere culturen en leefomstandigheden. Voor meer informatie: www.crossyourborders.nl

Naast aandacht voor stille rampen in de wereld gaan de mbo-leerlingen zich vanaf 6 april ook inzetten voor Nederlandse goede doelen. Dit doen zij voor de stichting Het Vergeten Kind en de stichting Het Gehandicapte Kind. Onder de titel Horizon Rocks! wordt geld ingezameld. Woensdag 25 mei wordt het definitieve bedrag bekendgemaakt en aan vertegenwoordigers van de goede doelen uitgereikt door Robert van Rijn, sectordirecteur Welzijn & Entree. 

© Nationale Onderwijsgids