Normal_minister_jet_bussemaker_ocw

Minister Bussemaker van Onderwijs heeft een nieuw voorstel: ROC Leiden moet gecontroleerd ontmanteld worden. De Onderwijsminister wil verschillende opleidingen bij andere ROC's onderbrengen en van ROC Leiden een kleinere school maken dat in één gebouw een specifiek aanbod heeft. Woensdag is in de Tweede Kamer een debat gehouden over de mbo-instelling die op de rand van faillissement staat. Een aantal partijen is van mening dat de school failliet moet gaan, maar Bussemaker wil de school redden. Dat meldt NRC.

ROC Leiden is door de bouw van twee panden in financiële problemen gekomen. Voor de nieuwbouw zijn namelijk hoge investeringen gedaan en ging het bestuur ingewikkelde financiële constructies aan. De school zou nu minimaal 18 miljoen euro nodig hebben om te blijven bestaan, anders is de school per 1 juli failliet. Bussemaker wil in totaal 40 miljoen euro in de mbo-instelling steken.

De meningen in de Tweede Kamer zijn verspreid. De VVD pleit voor faillissement en wil hier vandaag over stemmen in de Kamer. PVV en CDA staan ook niet achter het plan van Bussemaker om de school niet als zelfstandige instelling te laten bestaan. De PvdA wil de school net als Bussemaker redden, omdat de partij niet wil dat de 9.000 leerlingen van de school op straat komen te staan. Van een aantal andere partijen is de mening nog niet bekend.

© Nationale Onderwijsgids