Normal_jet_bussemaker__ii__minister_ocw_rijksoverheid

Minister Bussemaker van Onderwijs heeft in een brief aan de Tweede Kamer een proef aangekondigd waarbij scholen extra ondersteuning krijgen om te voorkomen dat jongeren gaan radicaliseren. Deze proef start in het najaar van 2015 in twee gemeenten. Vanaf januari 2016 zal de aanpak ook in zestien andere gemeenten ingevoerd worden. Dat meldt het ministerie van Onderwijs.

Bussemaker zegt dat de extra inzet past binnen de bestaande gemeentelijke aanpak waarbij radicalisering op een lokaal niveau en met de inzet van alle betrokken partners integraal wordt benaderd. De ondersteuning bestaat voornamelijk uit trainingen voor schoolbesturen en beroepskrachten uit het onderwijs. Ook komen er burgerschaps- en debatactiviteiten voor leerlingen.

De Onderwijsminister geeft aan dat de ondersteuning aangeboden wordt aan onderwijsinstellingen waar de problematiek van radicalisering het meest nijpend is. Gemeenten zullen scholen van het voortgezet en mbo uitnodigen die voor steun in aanmerking komen. De proef valt binnen het kader van de aangekondigde aanvullende activiteiten en steun voor het onderwijs die Bussemaker en staatssecretaris Dekker van Onderwijs in maart aankondigden. 

© Nationale Onderwijsgids