Normal_jet_bussemaker_pvda_2

Het ROC Leiden krijgt maximaal 40 miljoen euro van minister Bussemaker van Onderwijs. Dit heeft de minister aan de Tweede Kamer laten weten. Door dure nieuwbouw en te hoge huisvestingskosten kwam de mbo-instelling in grote financiële problemen. Door de financiering van de overheid kan het ROC voorlopig zelfstandig verder gaan. Dit meldt de Volkskrant.

In februari was er nog sprake van dat de onderwijsverplichtingen van het ROC Leiden over zouden gaan naar het ID College. Hierdoor zou het ROC Leiden in de huidige vorm ophouden te bestaan, maar konden de studenten wel gewoon hun opleiding afmaken. Volgens Bussemaker zou er door het overgaan naar het ID College een te grote financiële druk op het College komen te staan. Daarom heeft de onderwijsminister ervoor gekozen om het ROC voorlopig zelfstandig verder te laten gaan. Daarna wordt er geleidelijk gewerkt naar een gemeenschap van mbo-colleges, een nieuwe organisatievorm voor mbo-instellingen die Bussemaker vorig jaar heeft aangekondigd.

De problemen rond de huisvesting zijn inmiddels opgelost. Hierdoor worden de financiële lasten een stuk lager voor het ROC. De minister benadrukt dat de 40 miljoen bedoeld is als impuls in de kwaliteit van het onderwijs. Het geld komt uit het budget voor het mbo, waardoor de sector zelf de kosten draagt.

Voor de zomer gaat de nieuwe voorzitter van het college van bestuur, Ricardo Winter, van start. Hij moet de vernieuwing bij het ROC vorm gaan geven. Eén van zijn taken is de onderwijskwaliteit weer snel op peil brengen. Bussemaker wil ook nog een nieuwe raad van toezicht. Een onderzoek naar hoe het mis kon gaan bij het ROC wordt uitgevoerd door een commissie onder leiding van Pauline Meurs, hoogleraar Bestuur van de Gezondheidszorg aan het instituut Beleid en Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij voert onder meer onderzoek uit nar besturingspraktijken in de gezondheidszorg.

© Nationale Onderwijsgids