Normal_jet_bussemaker_pvda_2

Volgens minister Jet Bussemaker van Onderwijs loopt Nederland voor op andere landen als het gaat om de begeleiding van radicaliserende jongeren. Dit zei Bussemaker na de conferentie in Parijs over de rol van onderwijs bij het tegengaan van extremisme. Dit meldt CNV Onderwijs.

Dinsdag kwamen onderwijsministers uit heel Europa bijeen, naar aanleiding van de recente aanslagen in Parijs en de sympathie die onder delen van de islamitische schooljeugd bestaat voor de jihad. De voorsprong van Nederland komt volgens de minister door de hoge mate van zelfstandigheid die scholen hebben dankzij de vrijheid van onderwijs. “In bijvoorbeeld Frankrijk is alles van bovenaf opgelegd. Door ons systeem hebben we vaak al initiatieven van scholen die we kunnen ondersteunen. Ook zijn we op de goede weg als het gaat om samenwerking tussen scholen en bijvoorbeeld de politie en de jeugdzorg”, aldus Bussemaker.

Op de conferentie hebben de Europese onderwijsministers de 'Verklaring van Parijs' ondertekend. In deze verklaring staat dat de landen meer gaan doen om jonge mensen het belang bij te brengen van de grondwaarden van onze samenlevingen. Hierbij horen onder andere de vrijheid van meningsuiting, gewetensvrijheid, religie en de diversiteit en gelijkheid tussen de seksen. Dinsdag maakte Bussemaker al bekend dat leraren een speciale cursus kunnen krijgen om dreigende radicalisering onder hun leerlingen te herkennen. 

© Nationale Onderwijsgids