Normal_werkloos345

500.000 banen op mbo-niveau 2 en 3 zijn door de crisis verdwenen. Deze banen zullen nooit meer terugkomen, zo waarschuwt Jouke van Dijk, hoogleraar Regionale Arbeidsmarktanalyse aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij pleit voor actie om een 'verloren generatie' te voorkomen. Dit meldt Nieuwsuur.

Mbo'ers met een diploma op niveau 2 en 3, de lagere niveaus, komen moeilijk aan een baan. Door ontwikkelingen in de informatie- en communicatietechnologie zijn bepaalde taken en banen vervallen. Er zijn daardoor minder mbo'ers met een kwalificatie op de lagere niveaus nodig. Ook zijn taken ingewikkelder geworden, waardoor een mbo-niveau 4 vaker vereist is. Erwin Berendsen, directeur van Wolter & Dros in het Zeeuwse Goes: "De techniek bij bedrijven op het gebied van veiligheid, milieu, comfort, beveiliging en bewaking is toegenomen. Dat vereist een hoog opleidingsniveau. Bovendien is communicatie, zowel in woord als geschrift, steeds vaker onderdeel van het beheer. We zien dat mensen op niveau 4 toch beter kunnen communiceren."
 
Dat er een groot probleem is met werkloosheid op de laagste niveaus, is iets wat men onvoldoende realiseert, aldus hoogleraar Jouke van Dijk. "Van de 1 miljoen mbo-banen op niveau 2 en 3, komt de helft niet meer terug. Dit wordt de komende 4-5 jaar een groot probleem." Van Dijk kijkt naar de overheid voor een oplossing. Hij vindt dat de overheid ervoor moet kiezen meer tijd en geld in jongeren te steken en minder in werkloze ouderen. “De overheid moet in jongeren investeren. Jongeren hebben nog een heel leven voor zich en het is essentieel dat zij connectie houden met de arbeidsmarkt. Voor 55-plussers is dat anders."
 
© Nationale Onderwijsgids