Normal_techniek_student_auto

Zo'n zeventig mbo-scholen en bedrijven hebben zich inmiddels aangemeld bij het Regionaal Investeringsfonds. Dit fonds moet de samenwerking tussen mbo-instellingen en lokale bedrijven stimuleren en ondersteunen. Minister Bussemaker van Onderwijs is blij met de grote animo voor het initiatief. Dit meldt Telegraaf.

In Nederland heerst een groot tekort aan technisch personeel. Het bedrijfsleven klaagt bovendien dat het onderwijs niet goed aansluit op de praktijk. Het Investeringsfonds is onderdeel van het Techniekpact dat minister Bussemaker vorig jaar aankondigde. Een gezamenlijke investering van de overheid en het bedrijfsleven moet in totaal 300 miljoen euro opleveren om de problemen in de techniekbranche op te vangen.

Het Investeringsfonds heeft als doel studenten in het middelbaar beroepsonderwijs beter op te kunnen leiden voor technische beroepen. Bedrijven investeren samen het ministerie en regionale overheden in vernieuwing van het onderwijs zodat leerlingen met moderne materialen en technieken aan de slag kunnen. Uit de aanmeldingen een week na de start van het Regionale Investeringsfonds blijkt dat bedrijven bereid zijn geld te steken in het opleiden van hun toekomstig personeel.

Het is niet precies te zeggen hoeveel bedrijven mee willen werken aan het initiatief. In één aanmelding zijn soms tientallen bedrijven opgenomen, aldus een woordvoerster van het ministerie van Onderwijs. De aanvraagtermijn loopt nog tot in juni.

© Nationale Onderwijsgids