Studenten

ROTTERDAM (Novum) - Woningcorporatie Vestia verkoopt 1422 studentenwoningen in Rotterdam aan Stichting Studenten Huisvesting (SSH). Ook 97 parkeerplaatsen gaan over naar SSH. De maandag bekendgemaakte transactie is onderdeel van de herstructurering van Vestia, dat vorig jaar bijna failliet ging door handel in derivaten.

Als onderdeel van de transactie neemt SSH zes medewerkers van Vestia Rotterdam Stadswonen over. Hoeveel SSH betaalt voor de woningen, waaronder het in aanbouw zijnde U-Gebouw op de campus van de Erasmus Universiteit, is niet bekendgemaakt. De toezichthouders moeten nog toestemming geven voor de transactie.

SSH wil de aangekochte woningen voor kortlopende periodes gaan verhuren aan buitenlanders die in Rotterdam studeren. Nu is een deel van de gekochte eenheden al 'short stay'. Een groot deel van de overige kamers moet in de komende drie jaar worden omgezet.

Vestia wil de komende tien jaar ongeveer zestienhonderd woningen per jaar verkopen om de financiële positie op de lange termijn te verbeteren. De verkoop aan SSH is volgens Vestia hierin de tweede belangrijke stap. In de tweede helft van vorig jaar zijn al zevenhonderd eengezinswoningen verkocht aan huurders.

De Zuid-Hollandse corporatie kwam een jaar geleden in de problemen nadat het ruim twee miljard moest bijstorten op renteverzekeringen, zogeheten derivaten. Daarmee had de corporatie gegokt op rentestijgingen, maar de rente was juist gedaald. Justitie doet onderzoek naar de handel in derivaten bij Vestia.