Normal_krijgsmacht_defensie_rijksoverheid

DEN HAAG (Novum) - Jongeren die een technisch diploma behalen en daarna vier jaar aan de slag gaan bij defensie, krijgen een premie van tienduizend euro. Op die manier wil de krijgsmacht het tekort aan onder meer automonteurs, elektromonteurs en ict'ers in het leger aanpakken, laat een woordvoerder van defensie vrijdag weten.

De premie geldt voor jongeren die een technische richting volgen van de opleiding Veiligheid en Vakmanschap. Die wordt sinds 2009 op meerdere roc's in het land aangeboden. Met de premiemaatregel, die vanaf januari geldt, hoopt defensie in een jaar duizend extra technici binnen te halen.

Dat het nieuws over de premie bekend wordt, terwijl bij defensie de komende tijd duizenden banen sneuvelen vanwege een miljard euro aan bezuinigingen, noemt de woordvoerder 'een moeilijke boodschap'. "Maar deze ingreep is nodig om de krijgsmacht ook in de toekomst draaiende te houden."

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) maakte eind 2010 bekend dat de krijgsmacht flink moet bezuinigen. In totaal verdwijnen er twaalfduizend functies. De operationele inzet wordt daarbij zo veel mogelijk buiten schot gelaten.