Zelfs grootouders op afstand zijn tegenwoordig een aantrekkelijk alternatief voor de alsmaar duurder wordende kinderopvang, ziet hoogleraar economie Janneke Plantenga. Grootouders zien het op hun beurt als een goede kans om een vertrouwde band op te bouwen met hun kleinkinderen. Ook de personeelstekorten in de kinderopvang spelen een rol in de bereidheid om op te passen op de kleinkinderen. Dit meldt NU.nl.
Maar er is volgens Plantenga ook een keerzijde: het verplichte karakter van oppasdagen kunnen zwaar vallen. Sommige opa’s en oma’s denken dat ze niet kunnen afzeggen en hun agenda moeten openhouden ‘voor het geval dat’.
Zal de vrijwel gratis kinderopvang in 2027 soelaas bieden? Niet meteen, denkt de hoogleraar. Vooral de personeelstekorten zullen tegen die tijd niet zijn opgelost, waardoor grootouders nodig blijven. Maar het kan zijn dat het wel iets rustiger voor ze wordt, omdat de opvang natuurlijk wel betaalbaarder wordt. “Al gebeurde in Canada juist het omgekeerde toen de prijs van de kinderopvang zakte. Daar gingen grootouders – die gemiddeld wat jonger zijn dan in Nederland – meer uren betaald werken omdat ze minder hoefden op te passen.”
Lees ook: Gratis kinderopvang vanaf 2027 gratis: wat verandert er precies en zijn er ook nadelen?
Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky