Normal_klas_lokaal_leeg_school_stoelen_tafels

Op 22 en 23 december wordt een schoolgebouw van bijna een miljoen kilo over een afstand van 30 meter verhuisd. De hele inboedel van de school en kinderopvang blijven gewoon staan in het gebouw. De school wordt gekoppeld aan een recent gebouwd tweede deel, om er vervolgens één gebouw van te maken. Dat meldt gemeente Amsterdam.

Het schoolgebouw van de Kindercampus Zuidas aan de Boelelaan in Zuidas is gloednieuw, maar kon niet worden gebouwd op de juiste plek omdat daar nog een sporthal stond. Een eerste deel werd voorlopig achter de sporthal gebouwd, zodat de kinderen er vast onderwijs en kinderopvang konden krijgen. Nu de sporthal is afgebroken en het tweede deel klaar is, wordt het eerst gebouwde deel 30 meter opgeschoven. De twee gebouwen worden gekoppeld tot één gebouw. Het gebouw van de Kindercampus Zuidas zal vervolgens 10 jaar in gebruik zijn.

De kinderen van het IKC hebben gastlessen gekregen van de directeur van verplaatsingspecialist Bresser zodat ze precies weten wat er gaat gebeuren. De voorbereidingen op locatie zijn al paar weken geleden gestart. Het schoolgebouw wordt 30 meter geschoven met behulp van stalen rollers op zes banen. Om deze rollers onder de school te krijgen wordt het gebouw eerst met 42 vijzels (een soort hydraulische krik) computergestuurd opgetild. De verplaatsing zelf duurt circa 10 uur. Het gebouw rolt vooruit in stappen van 50 cm met behulp van 6 duwvijzels. Op zijn snelst wordt het gebouw 3 meter per uur verplaatst. 

© Nationale Onderwijsgids