Normal_ronald-plasterk
Er moet zoveel mogelijk helderheid komen over de opbouw van de leges die door gemeenten geïnd worden, zoals kinderopvangleges. Dit wil minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. De Brancheorganisatie Kinderopvang en belangenvereniging BOinK riepen in augustus op tot meer transparantie. Dit meldt Gemeente.NU. 
Minister Plasterk stelt dat hij het onderwerp bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aankaart. Aanleiding van de roep om meer transparantie is een onderzoek van Gastouderbureau Mijngastouderopvang. Uit dit onderzoek blijkt dat er gemeenten zijn die meer in rekening brengen dan de daadwerkelijk gemaakte kosten. "Bij mijn berekeningen voor de gemeente Amsterdam kwam ik uit op een kostenneutraal plaatje van zo'n 225 euro, terwijl zij 463,80 euro in rekening brengen,” concludeert directeur Kerst Sandburg van Mijngastouderopvang. “Ik ga er vanuit dat gemeenten die meer dan 225 euro aan leges in rekening brengen winst maken en/of dat de GGD's dit doen.” 
 
Naar aanleiding van deze conclusie en omdat de tarieven die de gemeenten hanteren zo schrikbarend uiteenlopen, pleitten de Brancheorganisatie Kinderopvang Nederland en BOinK voor meer transparantie.   Gemeenten zijn niet transparant in de tarieven die zij voor de geleverde diensten rekenen, zo stellen de partijen.  
 
© Nationale Onderwijsgids