Normal_kind_pushup_gym23534

Het ministerie van Sociale Zaken heeft de cijfers over het gebruik van kinderopvangtoeslag, arbeidsparticipatie en uurprijzen in de kinderopvang van het eerste kwartaal van 2015 gepubliceerd. Hieruit blijkt dat de kinderopvang nog steeds kampt met een dalende vraag. Dit meldt Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang & Peuterspeelzalen. 

643.000 kinderen gebruikten in de eerste drie maanden van 2015 kinderopvangtoeslag. Het aantal kinderen dat gebruik maakt van de toeslag is daarmee met 8000 gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014. Het aantal kinderen dat kinderopvangtoeslag krijgt is met 1,4 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal uren per kind laat echter een daling van 3,6 procent zien. 
 
De arbeidsparticipatie van moeders met jonge kinderen wordt ook onder de loep genomen in het rapport. Daaruit blijkt dat ongeveer evenveel moeders van jonge kinderen werkten in het eerste kwartaal van 2015 ten opzichte van het laatste kwartaal van 2014. Bij alleenstaande moeders is echter wel een daling in de arbeidsparticipatie geconstateerd. 
 
Niet alleen de vraag naar maar ook het aanbod van kinderopvang is gedaald. Daarbij is het aantal instellingen dat dagopvang en BSO aanbiedt redelijk constant gebleven. Er is echter een fikse daling in het aantal gastouderlocaties. In de afgelopen drie jaar is het aantal gastouders met 12.722 locaties afgenomen. 
 
© Nationale Onderwijsgids