Normal_vrouwe_justitia_justitie_recht

Een 35-jarige man uit Breda die van de rechtbank drie jaar cel kreeg voor fraude met kinderopvangtoeslag, heeft van het gerechtshof in Den Haag een fors lagere straf gekregen. Ook het gerechtshof achtte de man schuldig aan zware belastingfraude maar omdat het proces rond de zaak al zo lang duurt, heeft het hof de celstraf ingekort. Dit meldt BN DeStem.

In plaats van drie jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk, hoeft de man nu maar een jaar de cel in, waarvan negen maanden voorwaardelijk. Volgens het gerechtshof heeft het proces zich al te lang voortgesleept. De man zou de strafbare feiten in 2007 hebben gepleegd. Ook heeft het gerechtshof de man op verschillende onderdelen vrijgesproken. De Bredenaar moet nog wel een boete van 75.000 betalen en hij krijgt een werkstraf van 240 uur.

Samen met een medeverdachte uit Gorinchem verduisterde de Bredenaar miljoenen euro's aan kinderopvangtoeslag. Beide mannen waren eigenaar van multiculturele gastouderbureaus. Zij zetten honderden allochtone gezinnen ertoe aan om kinderopvangtoeslag aan te vragen terwijl zij daar geen recht op hadden. Volgens justitie vervalsten de mannen documenten en declareerden te veel uren tegen te hoge tarieven. De verdachten wisten zo in twee jaar tijd miljoenen euro's weg te sluizen.

Beide mannen gingen in hoger beroep na de uitspraak van de rechtbank en beweren dat zij niet opzettelijk fraude hebben gepleegd. Het gerechtshof is daarvan niet overtuigd. De medeverdachte uit Gorinchem heeft van het hof dezelfde straf gekregen als de man uit Breda.

© Nationale Onderwijsgids