Normal_kinderopvang_koken_spelen_keuken

Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) concludeerde donderdag dat moeders gewoon blijven werken, ook nu de subsidies voor kinderopvang zijn verlaagd. Volgens de brancheorganisatie Kinderopvang klopt er niets van deze conclusie en keren moeders met jonge kinderen zich juist af van de arbeidsmarkt. Dit meldt het FD.

Ook volgens het Centraal Planbureau (CPB) hebben de bezuinigingen uit 2012 en 2013 geleid tot een verminderde arbeidsparticipatie van moeders. “Een causaal verband tussen kinderopvangbudget en arbeidsdeelname van jonge moeders lijkt me daarmee onomstreden”, zegt Piet van den Reijen, senior beleidsadviseur bij de branchevereniging. Hij vindt het hoog tijd dat het CBS, samen met het kabinet, de negatieve effecten van de bezuinigingen op de kinderopvang erkent.

Het CBS concludeert dat ouders de duurdere formele opvang deels vervangen door andere opvangmogelijkheden. Zo gaan jonge kinderen vaker naar opa en oma. De moeders blijven gewoon werken volgens het CBS. Zelfs de arbeidsduur van werkende moeders is nog iets gestegen. De brancheorganisatie Kinderopvang zegt dat moeders met jonge kinderen zich juist afkeren van de arbeidsmarkt sinds de overheid bespaart op de kinderopvang, met gebruik van dezelfde cijfers als het CBS.

De overheid heeft tussen 2011 en 2014 meer dan 1,5 miljard euro bezuinigd op het kinderopvangbudget zegt de brancheclub. Hierdoor moeten de ouders een groter deel van de kosten van de opvang betalen. Volgens het CBS namen in 2009 het Rijk en de werkgevers nog 76 procent van de kosten voor hun rekening. In 2013 was dat aandeel gedaald tot 63 procent. 

© Nationale Onderwijsgids