Normal_kinderopvang_peuter_kleuter_meisje_speelgoed_spelen

PvdA-Kamerlid Keklik Yücel heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld over de kinderopvang in de noordelijke provincies van ons land. Uit inspecties van de GGD blijkt dat bij veel kinderdagverblijven en gastouders de kwaliteit en veiligheid niet altijd gegarandeerd kan worden. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

De GGD's voerden controlebezoeken uit bij zo'n 2050 kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, buitenschoolse opvang locaties en gastouders in het noorden van het land. In Groningen en Drenthe gezamenlijk voldeden 202 locaties niet aan de minimale eisen van de Wet Kinderopvang. In Friesland bleek bij nog eens 144 opvanglocaties de veiligheid en kwaliteit niet altijd op orde. Dat betekent dat een op de zes kinderopvangvestigingen niet naar behoren presteert. Volgens de GGD's is geldgebrek de belangrijkste oorzaak voor de overtredingen.

De GGD voert jaarlijkse inspecties uit bij kinderopvanglocaties. Met uitzondering van de gastouders. Omdat het om een grote groep gastouders gaat neemt de overheid genoegen met een jaarlijkse steekproef. Niet alle gastouders worden dus elk jaar gecontroleerd. PvdA'er Yücel wil nu van minister Asscher van Sociale Zaken weten of dat niet anders geregeld kan worden. Ze vindt het onwenselijk dat zoveel gastouders geen inspectiebezoek krijgen.

© Nationale Onderwijsgids