Normal_kinderopvang_peuters

Na het faillissement van kinderopvangbedrijf Estro luidt de brancheorganisatie voor kinderopvang de noodklok. Directeur Lex Staal van Brancheorganisatie Kinderopvang vreest dat dit jaar in totaal honderd kinderopvangorganisaties hetzelfde lot ligt beschoren als Estro Dit meldt BNR.

“Sinds 2012 zie je een forse terugloop van het aantal kinderen in de kinderopvang: zo'n 60.000 tot 70.000 minder”, zegt directeur Staal. De terugloop in het aantal aanmeldingen valt samen met zware bezuinigingen door de overheid. Dat heeft er volgens Staal toe geleidt dat veel organisaties het hoofd niet meer boven water konden houden.

“We hebben in het eerste kwartaal al 31 faillissementen gezien”, vertelt Staal. “Dat is al heel veel voor onze sector. Voor dit jaar houden we rekening met ongeveer honderd faillissementen”. Het teruglopende gebruik van kinderopvang zou vooral komen door de economische crisis en baanverlies bij ouders. Hierdoor houdt de overheid een fors bedrag over dat anders aan kinderopvangtoeslag was uitgegeven. “Dat geld is teruggegaan naar de schatkist om het tekort te verminderen”, zegt Staal. “Het was beter geweest als dat geld toen, en dat geldt ook voor dit jaar waarin we naar verwachting 75 miljoen overhouden, was teruggegaan naar de sector.”

© Nationale Onderwijsgids