Miljoenenfraude, Kinderopvangtoeslag, Fraude

AMSTERDAM - De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft in Amsterdam twee criminele netwerken blootgelegd, waarvan bemiddelaars moeders met jonge kinderen benaderden om hun kinderen aan te melden voor kinderopvangtoeslag, terwijl zij geen gebruik maken van kinderopvang. Dat meldt Trouw.

Omdat de regeling met terugwerkende kracht werkt, kregen sommige gezinnen op deze manier ruim 100.000 euro op hun rekeninig gestort. In totaal is hiermee naar schatting 6 miljoen euro aan onterechte toeslagen aangevraagd, verspreid over meer dan 400 gevallen. De bemiddelaars gebruikten de privégegevens van de moeders om de aanvragen in te dienen en sluisden een deel van de ontvangen toeslag naar een eigen rekening.

Tijdens het onderzoek van de FIOD bleek dat veel van het frauduleus ontvangen geld door de gezinnen en de bemiddelaars inmiddels al was uitgegeven aan onder meer vakanties, kleding en luxe artikelen of was gebruikt om schulden af te betalen. De komende weken zullen de gezinnen die de grootste fraude pleegden voor de politierechter verschijnen. De bemiddelaars zullen later in het jaar voor de meervoudige kamer van de rechtbank moeten verschijnen.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem