Petra Smolders

Op 25 september zal Petra Smolders op het vmbo Congres 2012 de resultaten uit haar onderzoek 'Social media voor en in het vmbo' presenteren.

 

Smolders werkt met en voor jongeren. Om hen op de juiste manier te benaderen gebruikt Smolders diverse methodes. Bij alle methodes wordt gewerkt vanuit 'betrokkenheid door nieuwsgierigheid'.

 

De hoofdvraag van het onderzoek is: 'Wat is de sociale media-behoefte van vmbo-leerlingen met betrekking tot school en welke rol speelt de school/docent hierbij?'

Aan de hand van de vragen die docenten hebben gesteld tijdens het vmbo CO-creatie congres in maart, zijn een aantal thema's opgesteld.

Tijdens  vier panelgesprekken van twee uur met acht vmbo'ers wordt hun sociale mediabehoefte besproken en bediscussieerd, over onder andere het thema privacy.

Op deze manier wil Smolders een beeld krijgen van de behoefte naar sociale media onder vmbo-leerlingen. Deze leerlingen vormen een specifieke doelgroep, waarmee dit onderzoek zich onderscheidt ten opzichte van andere onderzoeken naar sociale media. Wij vragen ze onder meer op welke manier sociale media al gebruikt worden en hoe volgens de leerlingen school en docenten gebruik kunnen maken van sociale media.

De uitkomsten van het onderzoek kunnen door vmbo-scholen ingezet worden om zelf in gesprek te gaan met hun leerlingen of om beleid te schrijven of acties te ondernemen omtrent hun onderwijs en sociale media.

Kortom, een onmisbare toevoeging op het congres over deze jongeren!

Op 25 en 26 september wordt het Nationaal VMBO Congres 2012 gehouden in hotel Postillion te Bunnik. Het programma is geschikt voor alle leerwegen in het VMBO ook voor mensen die werkzaam zijn in de TL. De Nationale Onderwijsgids zal in de aanloop naar dit congres geïnteresseerden en betrokkenen op de hoogte houden door middel van nieuwsberichten, interviews en columns.