In de Rotterdamse wijk De Esch komt een nieuw gebouw. Het nieuwe gebouw is bedoeld om onderdak te bieden aan studenten. Naar verluidt zal er in het gebouw ruimte zijn voor 380 flexwoningen. Dit project is een initiatief van Woonstad Rotterdam. Zij willen samen met de gemeente Rotterdam en de Rotterdamse onderwijsinstellingen dit project gaan realiseren, aldus de gemeente Rotterdam.
Het ‘studentengebouw’ zal worden geplaatst op een vrij stuk grond van de Joodse begraafplaats aan het Toepad. Dinsdag 2 april zijn de handtekeningen gezet door de betrokken partijen.
Veel vraag
Vanuit Rotterdamse studenten is er veel vraag naar woningen. Dat merkt ook Stadswonen, de grootste studentenhuisvester van de stad. Eind 2023 werd er een stijging van 1300 inschrijvingen geconstateerd ten opzichte van het voorgaande jaar. Het totaal stond aan het einde van 2023 op 42.000 ingeschreven mensen. Stadswonen maakt geen onderscheid in onderwijsniveaus, en dus verhuurt het aan studenten van het mbo, hbo en de universiteit.
Multifunctioneel gebouw
In het nieuwe studentengebouw worden leren en wonen op een unieke manier gecombineerd, aldus Wijnand van den Brin, lid van het college van verschillende Rotterdamse hogescholen en de universiteit. Het gebouw krijgt onder andere zelfstandige studio’s en studieruimtes. Daarbij worden de woningen energiezuinig en duurzaam. De studenten zullen een eigen keuken en badkamer hebben en ze worden voorzien van een warmtepomp.
Ideale afstand van onderwijsinstellingen
Het pand is gevestigd op zo’n 6 minuten fietsen van campus Woudestein (Erasmus Universiteit) en Kralingse Zoom (Hogeschool Rotterdam). Ook statushouders en internationale studenten komen in aanmerkingen voor deze flexwoningen. Wethouder Klimaat, Wonen en Bouwen, Chantal Zeegers, noemt dit project een erg fijne stap. Ze geeft aan dat studentenwoningen hard nodig zijn. Zeegers is ook erg blij dat studenten die straks gebruikmaken van de nieuwe flexwoningen zo dicht bij hun onderwijsinstelling zijn.
Voordat de bouw kan beginnen, moeten er eerst nog gesprekken plaatsvinden met directe buren en de gemeente. Daarin zal het vooral gaan over het ontwerp en de buitenruimte. Er zijn inmiddels al gesprekken geweest en in de komende periode hoopt Woonstad er een vervolg aan te geven om het allemaal rond te krijgen. Als alles volgens plan verloopt kan de omgevingsvergunning in dit najaar worden aangevraagd, als dit wordt goedgekeurd zullen de woningen naar verluidt in 2025 klaar zijn voor de studenten.
Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema