Normal_10291

DEN HAAG (Novum) - De Tweede Kamer vreest een toename van de bureaucratie als gevolg van de plannen om de misstanden in het hoger onderwijs tegen te gaan.

Dat bleek woensdag tijdens een debat met staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD). De bewindsman presenteerde onlangs een aantal maatregelen waardoor het niveau bij hogescholen en universiteiten weer omhoog zou moeten gaan.

Zo worden prestatieafspraken met de onderwijsinstellingen gemaakt, wordt de accreditatie aangescherpt en krijgt de onderwijsinspectie een grotere rol.

De problemen in het hoger onderwijs zijn niet veroorzaakt door gebrek aan regels, maar door gebrek aan verantwoordelijkheid op de werkvloer, betoogde Sander de Rouwe (CDA).

Hij heeft er geen problemen mee om prestatieafspraken te maken, maar dat moet niet doorslaan in 'alleen maar pennenschrijverij', stelde hij. Ook Harm Beertema (PVV) pleitte voor een 'lean en mean' toezicht.

De Rouwe wees erop dat in het regeerakkoord is afgesproken om de bureaucratie terug te dringen in het onderwijs. "We moeten inzetten op het primaire onderwijsproces, daar spreek ik de staatssecretaris op aan."

Volgens Anne-Wil Lucas (VVD) kunnen de problemen alleen worden opgelost als alle betrokkenen in het hoger onderwijs zelf hun verantwoordelijkheid nemen.

Ook zij waarschuwde ervoor om een 'enorme papierwinkel' op te tuigen met prestatieafspraken. De HBO-raad uitte eerder ook al kritiek op de prestatieafspraken, die volgens de brancheorganisatie van hogescholen zullen leiden tot 'fikse toename' van de lastendruk. Zijlstra komt donderdag aan het woord.