Meevaller voor studenten, collegegeld voor studiejaar '23-'24 valt lager uit

Studenten die dreigden honderden euro’s extra aan collegegeld kwijt te zijn voor het collegejaar 2023-2024 krijgen nu een kleine meevaller. Het collegegeld stijgt niet met 220 euro, maar rond de 105 euro. Dat heeft het kabinet besloten. Dat meldt ScienceGuide. 

De stijging van het collegegeld is gekoppeld aan de inflatie. Aangezien de inflatie rond de 10 procent ligt zou dat een forse stijging betekenen van het collegegeld. Dat zou dan een stijging van ruim 220 euro zijn. En dat is een stijging die net zoveel is als de afgelopen zes jaar samen.

Nieuw bedrag 

Lisa Westerveld van GroenLinks wilde begin juli al van de minister weten hoe hij gaat voorkomen dat het bedrag daadwerkelijk met 220 euro stijgt. Minister Dijkgraaf  heeft toen al aangegeven bezig te zijn met een nieuwe methode. Daarmee zou de stijging van het collegegeld nog maar een kwart zijn van de aanvankelijke stijging, zo’n 55 euro. Die berekening is alweer achterhaald. Het ministerie laat weten dat het nieuwe bedrag wordt vastgesteld op 105 euro. Dat betekent dat studenten vanaf studiejaar 2023-2024 ruim 2300 euro moeten betalen.

Incidentele fluctuaties 

Dat is wel een minder harde stijging dan een jaar eerder toen het collegegeld steeg van 2143 naar 2209 euro. Met de nieuwe wetswijziging zou de prijsstijging van het collegegeld beter bestand zijn tegen incidentele fluctuaties. Dat is te lezen in het nieuwe wetsvoorstel. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk