Normal_microscoop__onderzoek__wetenschap__laboratorium

Dna-onderzoek is een belangrijk onderdeel van het onderzoek door politie bij het oplossen van misdrijven. Gevonden haren zijn echter niet geschikt voor gebruik in dna-onderzoek als ze geen haarwortel meer bevatten. Studenten van Avans Hogeschool gaan met onderzoekers van Universiteit Maastricht nu proberen een methode te ontwikkelen waarmee het toch mogelijk wordt om informatie uit haar te ontlenen. Dit meldt ED.

Het project SherLOK heeft een kwart miljoen euro subsidie gekregen voor onderzoek. Studenten van Avans zullen in het onderzoek de schakel vormen tussen de onderzoekers van de universiteit en de politierecherche. Het wordt de taak van de studenten om een relatief eenvoudige methode te ontwikkelen waarmee politie informatie uit haren kan halen over de levensstijl van de eigenaar van de haar. Informatie over bijvoorbeeld het dieet van een persoon kan nuttige informatie zijn voor de politie.

Het Nederlands Forensisch Instituut is ook betrokken bij het onderzoeksproject Door bezuinigingen doet het NFI sinds 2016 zelf geen haaronderzoek meer.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids