Normal_chineese_muur_china

Vandaag tekenden tien hogescholen het zogenaamde 'Sino-Dutch Consortium', een overeenkomst om de samenwerking met Chinese partners te stimuleren. Dat de samenwerking met China serieus wordt genomen, laat het ministerie van Onderwijs zien door financieel bij te dragen. Dat meldt de Vereniging Hogescholen.

Het consortium gaat uit van de sterke punten van hbo in Nederland. Daarbij gaat het om beroepsgericht opleiden en het uitvoeren van toegepast onderzoek. Daarnaast speelt de verbinding met het bedrijfsleven een belangrijke rol en ook maatschappelijke organisaties komen aan bod.

De Chinese interesse voor het hbo in Nederland is ontstaan dankzij een aantal wederzijdse bezoeken. Als gevolg zijn er zo'n honderd universiteiten in China die de overstap willen maken naar een University of Applied Sciences (UAS). Deze universiteiten sloegen de handen ineen en kregen bovendien steun van het Chinese Ministerie van Onderwijs (MoE) om binnen vijf jaar een UAS te worden. Die overgang vindt plaats op het niveau van systeem, instelling en opleiding. Het consortium geeft na verloop van tijd een advies over welke stappen er genomen moeten worden om tot UAS te worden getransformeerd.

In juni van dit jaar wordt de ‘Presidents Conference’ gehouden in China. Hier wordt het Nederlandse hbo-onderwijs uitvoerig besproken. Dit is voor Nederland de uitgelezen kans om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Bovendien hebben de Nederlandse instellingen tijdens de conferentie de gelegenheid om gezamenlijke projecten in het kader van het ‘Sino-Dutch programma’ inhoudelijk te bespreken met hun Chinese partners.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids