Normal_basvogelvanger_002d2r

Bas Vogelvang is door het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en nieuwssite Science Guide benoemd tot Lector van het jaar 2015-2016. Vogelvang is lector Reclassering en Veiligheidsbeleid bij Avans Hogeschool. Zijn praktijkgericht onderzoek heeft bijgedragen aan de uitvoer van de Europese beleidsagenda reclassering in het werkveld. Ook ontwikkelde hij reclasseringsonderwijs dat nu in veel landen toonaangevend is. Dat meldt Avans Hogeschool.

Een voorbeeld van de grote impact van het onderzoek van Vogelvang en de docenten en onderzoekers in zijn kenniskring is het project ‘Circles of Support and Accountability’ (COSA). COSA is een methode om zedendaders veilig te laten terugkeren in de maatschappij. Het voornaamste doel van COSA is nieuwe slachtoffers voorkomen. Daarnaast maakte Vogelvang ook indruk in Europa met de ontwikkeling van nieuw onderwijs rond reclasseringswerk en het gevangeniswezen. Hij ontwikkelde onderwijs voor zowel de beroepspraktijk, het hoger beroepsonderwijs en het universitaire onderwijs. Hij bracht hiervoor een consortium samen van experts uit Nederland, Frankrijk, Noorwegen, Letland, Roemenië, Schotland, het Verenigd Koninkrijk en Turkije. Het resultaat is een internationale minor en een digitaal leerplatform.

Het lectoraat Reclassering & Veiligheidsbeleid is een samenwerking tussen Avans Hogeschool en de drie Nederlandse reclasseringsorganisaties. Sinds zijn aantreden als lector bij Avans heeft Vogelvang onderzoeksprojecten van 25 docenten van Avans en 5 medewerkers van Reclassering Nederland begeleid. In totaal studeerden 64 studenten bij het lectoraat af.

ISO en Science Guide zochten voor de verkiezing ‘Lector van het jaar’ naar een lector met een sterke Europese dimensie. Dit naar aanleiding van het Nederlands EU-voorzitterschap in het eerste half jaar van 2016. Bij de ‘Dag van de Excellentie’ op 22 januari werd de winnaar van 2015-2016 bekend gemaakt. Naast Vogelvang waren Harriët Jager-Wittenaar en Marca Wolfensberger Hanzehogeschool Groningen en Mariska van der Giessen van Fontys genomineerd.

© Nationale Onderwijsgids