Normal_studenten_samenwerken_groep

Gemeente Almere en de diverse onderwijsinstellingen in de stad willen dat meer leerlingen van het mbo doorstromen naar het hoger onderwijs. De gemeente en de scholen willen bereiken dat in 2019 minstens twee derde van de mbo'ers voor een vervolgopleiding aan het hbo kiest. Dit meldt Omroep Flevoland.

De doorstroming naar het hoger onderwijs is een van de doelstellingen in de Lokale Educatieve Agenda van de gemeente. Om dit te bereiken is vooral een mentaliteitsomslag nodig, denkt directeur Marc Vlasblom van het ROC Flevoland. Veel mbo-studenten geven de voorkeur aan werken boven doorstuderen, aldus de directeur.

Doorstuderen moet aantrekkelijker worden voor mbo-leerlingen.  Zo is het de bedoeling dat er meer Associate Degrees komen om de stap naar het hbo gemakkelijker te maken. Associate Degrees (AD) zijn tweejarige opleidingen met een aparte graad op hbo-niveau. De vestiging van Hogeschool Windesheim in Flevoland biedt nu drie van dergelijke AD opleidingen aan, dat moeten er meer worden. Daarnaast wil het ROC Flevoland de niveau-4 opleidingen onderbrengen op twee aparte locaties om zo de status van het niveau-4 te verhogen. Nu zitten leerlingen van alle mbo-niveaus nog door elkaar, maar alleen niveau-4 leerlingen kunnen door naar het hoger onderwijs.

De definitieve agenda voor het onderwijs moet nog door de gemeenteraad worden vastgesteld. In totaal stelt de gemeente 1,3 miljoen euro beschikbaar voor de plannen.

© Nationale Onderwijsgids