Normal_hogeschool_inholland_3

Op de hogeschool Inholland wordt het lectoraat Crosscultureel Ondernemerschap verzorgd door een islamitische organisatie. Volgens de SP vertoont deze organisatie 'sektarische trekjes'. De VVD en SP zijn ontstemd. Dat meldt Trouw.

Het lectoraat is in handen van volgelingen van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen. De stichting in kwestie, Hogiaf, is volgens de hogeschool een onafhankelijke ondernemersvereniging die 'breed maatschappelijk wordt gedragen'. In de praktijk blijkt Hogiaf al jaren nauw verbonden met de beweging van Gülen. Hogiaf ontkent dit, maar uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat deze banden er wel degelijk zijn. Gülen beheert wereldwijd internaten, onderwijsinstituten en andere organisaties.

De hogeschool zoekt met het lectoraat 'verbindingen met ondernemers en ondernemingen die bezig zijn of dat willen zijn op etnisch-diverse afzetmarkten'. Kamerlid Sadet Karabulut van de SP stelt dat het onderwijs geen politieke of religieuze kleur moeten hebben. VVD'er Pieter Duisenberg vindt het 'absoluut onwenselijk dat de Gülenbeweging zich gaat mengen in het Nederlandse hoger onderwijs' en wil dat de hogeschool de samenwerking met Hogiaf direct beëindigt. 

© Nationale Onderwijsgids