Normal_ov-kaart

Om overvolle treinen tegen te gaan krijgen studenten mogelijk een gratis E-bike om naar hun hogeschool of universiteit te gaan. Het ministerie van Onderwijs bekijkt momenteel de mogelijkheden om studenten uit de te drukke treinen te krijgen. Volgende week start een proef met gratis fietsen op het traject Cuijk-Nijmegen. Dit meldt Metro.

De Maaslijn is al jaren een traject met overvolle treinen. Vorig jaar werden al maatregelen getroffen, toen vervoerder Veolia Transport samen met onderwijsinstellingen de tijden van colleges probeerden te verplaatsen naar gunstiger reistijden. Ook werd de Reis je Rijk-app ingevoerd, waarmee studenten op de Maaslijn cadeaus kunnen sparen als ze buiten de spits reizen. Volgens Nick Verveen van Advier, die in opdracht van het ministerie de app ontwikkelden, is echter niet iedereen in staat om de spits te mijden. Voor hen is nu het plan met de gratis e-bikes bedacht. 
 
Begin dit jaar werd de proef opgezet met 20 studenten, waarbij zij tenminste drie keer per week de 15 kilometer tussen Cuijk en hun onderwijsinstelling in Nijmegen moesten afleggen. De proef lijkt dusdanig succesvol, dat het volgende week wordt uitgebreid over 50 studenten. 
 
Als de proef succesvol blijkt, is het volgens Verveen eenvoudig uit te rollen naar andere gebieden in Nederland. Hij wijst ook op het financiële voordeel dat de e-bike mogelijk kan hebben voor de regering. Een OV-studentenkaart is in feite al betaald door het ministerie, of deze nu wel of niet wordt gebruikt. Een fiets is daarentegen veel goedkoper; er zou gekeken kunnen worden of studenten bereid zijn af te zien van hun OV-kaart in ruil voor een fiets. 
 
© Nationale Onderwijsgids