Normal_copyright_stockfreeimages_kantoor_werk_werken_overleg

FNV Jong heeft een meldpunt geopend waar jongeren terecht kunnen met klachten over hun stageplek. Dat maakte de vakbond woensdag bekend. Steeds meer jongeren kunnen na hun afstuderen geen werk vinden. Daarom gaan ze noodgedwongen onbetaald aan de slag op de arbeidsmarkt. Dat melden Novum en NOS.

"Er wordt op deze manier misbruik gemaakt van de zwakke positie van jongeren die net afgestudeerd zijn", zegt FNV Jong-voorzitter Esther Crabbendam. "Zij zouden gewoon een contract moeten krijgen, zodat ze een goede start op de arbeidsmarkt kunnen maken." De bond benadrukt dat wanneer het gaat om werk of werkervaring, zonder dat er leerdoelen zijn of begeleiding is, er juridisch gezien sprake is van een arbeidsovereenkomst. Een werknemer heeft dan gewoon recht op het minimumloon.

Het 'Meldpunt Stagemisbruik' moet het volgens FNV mogelijk maken om problemen in kaart te brengen en werkgevers aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. Starters voelen zich gedwongen om een werkervaringsplek op te zoeken als ze geen baan kunnen vinden na hun studie. Deze jongeren worden vaak onderbetaald en hebben vrijwel geen rechten en zekerheden.

© Nationale Onderwijsgids