Normal_studenten_collegezaal_mooi

Al tijden worden er campagnes georganiseerd om meer toekomstige studenten te trekken voor techniekopleidingen. Er zou namelijk in de toekomst een grote vraag komen naar techniekpersoneel. Nu zouden de techniekopleidingen zoveel aanmeldingen hebben ontvangen dat ze de toekomstige studenten een toelatingstoets laten maken. Op 24 van de 188 technische opleidingen wordt nu een numerus fixus toegepast. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Zes hbo-instellingen zouden voor het eerst een numerus fixus toepassen voor technische hbo-studies. Vooral de opleidingen biologie en medisch laboratoriumonderzoek (BML) en chemie zouden met een stijging kampen van 200 procent van het aantal aanmeldingen. Wie één van de twee opleidingen toch wil volgen, kan altijd nog uitwijken naar Groningen of Deventer, daar worden nog wel studenten toegelaten.

Een beperking van het aantal studieplekken zou komen doordat er niet voldoende stageplaatsen zijn. Ook zouden bedrijven hebben aangegeven dat ze enkel nog plek hebben voor studenten die nu op de opleiding zitten. Sommige instellingen, zoals de Hogeschool Leiden, zou simpelweg ruimte te kort hebben voor het aantal aanmeldingen. Zelfs de nieuw gebouwde laboratoria van de hogeschool zitten overvol.

Uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs blijkt dat door invoering van de numerus fixus er voor zo'n vierhonderd studenten geen plek is op een technische opleiding. In september 2014 schreef minister Bussemaker van Onderwijs nog dat ze niet verwachtte dat de aanmeldingen voor technische studies zo'n vaart zouden lopen. Het tegendeel blijkt waar. “Je kunt niet aan de ene kant studenten oproepen technische studies te volgen en ze vervolgens weigeren”, is de mening van SP-Kamerlid Jasper van Dijk.

De VVD en het Platform Bèta Techniek kijken vooral positief naar de hoeveelheid aanmeldingen: de campagne blijkt een succes. Wel gaat het tot nu toe om het aantal aanmeldingen. Hier kunnen dus ook studenten tussen zitten die zich voor meerdere studies hebben aangemeld en uiteindelijk toch iets anders gaan doen.

© Nationale Onderwijsgids