Normal_mbo_politie_leerlingen_school

De Inspectie Veiligheid en Justitie ziet risico's voor en tekortkomingen in de kwaliteit van de opleidingen Bachelor of Policing (BaP) en Master of Criminal Investigation (MCI). Volgens de Inspectie komt dit omdat beleid te vaak niet wordt omgezet in uitvoering en omdat de Politieacademie niet beschikt over een werkend kwaliteitszorgsysteem. Dit meldt de Inspectie Veiligheid en Justitie.

De Inspectie onderzocht de opleidingen BaP en MCI op een aantal kwaliteitscriteria. Ook heeft de Inspectie onderzocht of de inhoud van de BaP en de MCI aansluit op de functies die afgestudeerden vervullen in het korps.

De Inspectie beveelt aan de minister, het college van bestuur van de Politieacademie en de politie om de wijze waarop zij-instromers worden opgeleid voor de politie te heroverwegen. Ook doet de Inspectie een tweetal aanbevelingen aan het college van bestuur van de Politieacademie en de politie: borg de rol van de politie in de vormgeving van het onderwijs en verduidelijk de plaats voor de afgestudeerden binnen de nationale politie.

Tot slot doet de Inspectie ook nog aanbevelingen die alleen gericht zijn aan het college van bestuur van de Politieacademie: stuur op daadwerkelijke uitvoering van beleid en plannen en zorg voor een werkend kwaliteitszorgsysteem waarmee de Politieacademie de kwaliteit van het onderwijs kan sturen, beoordelen, verbeteren en verantwoorden. 

© Nationale Onderwijsgids