Normal_jongeren_drinkt4

Onder een groot deel van de jongeren tussen 16 en 24 jaar is het gebruik van drugs tijdens het uitgaan heel normaal geworden. Ook gebruiken ze vaker drugs die bovendien steeds zwaarder wordt. Dit blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. Het instituut pleit voor meer voorlichting en aandacht voor preventie in het mbo en hoger onderwijs. Dit meldt AT5.

“Een pilletje nemen op een festival of feest is nooit normaal. Veilig drugsgebruik is een mythe”, zegt staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, die bezorgd heeft gereageerd op de conclusies van Trimbos. Van Rijn vroeg het kennisinstituut voor onder meer verslavingszorg vorig jaar om onderzoek te naar het drugsgebruik onder jongeren. Uit dat onderzoek blijkt nu dat van de jongeren die geregeld feesten en clubs bezoeken, zo'n zestig procent xtc slikt. Ook speed, cannabis, GHB en cocaïne zijn populair in het uitgaansleven.

Het Trimbos vindt het noodzakelijk dat er een landelijke richtlijn komt voor gemeenten om de voorlichting aan jongeren te verbeteren. Ook op mbo- instellingen, hogescholen en universiteiten moet meer aandacht komen voor het tegengaan van drugsgebruik onder jongeren. Uit de cijfers van het onderzoek concludeert Trimbos dat het aantal mensen dat overlijdt na het slikken van een xtc-pil nog relatief beperkt, gezien het grote aantal gebruikers, maar de maatschappelijke en persoonlijke impact is groot.

© Nationale Onderwijsgids