Normal_geslaagd_afgestudeerd_slagen_diploma

Studenten die afzwaaien van het hbo, krijgen nog steeds afstudeertitels die niet internationaal geaccepteerd worden. Dat schrijft de Vereniging van Hogescholen in een brief aan de Tweede Kamer. Sinds 1 januari 2014 mogen hogescholen toevoegingen aan de bachelor – en mastergraad afgeven die voorheen voorbehouden waren aan academici. Maar volgens de Vereniging klopt de lijst met mogelijke toevoegingen niet. Dit meldt onderwijsbond Aob.

De titels 'Bachelor of Arts' of 'Master of Science' mogen sinds een jaar ook op hbo-diploma's verschijnen. Om te bepalen welke graad bij welke opleiding hoort, is er een lijst opgesteld. Daar komen onder meer ook de toevoegingen 'of health', 'of commerce' en 'of business administration' voor. Volgens de Vereniging Hogescholen zijn een deel van de titels op de lijst internationaal niet gangbaar en kunnen dus tot verwarring leiden.

De Vereniging doet nu enkele voorstellen aan de minister van Onderwijs voor nieuwe wijzigingen in de hbo-titulatuur. Zo zouden alle afgestudeerden in de beeldende kunst en vormgeving de toevoeging 'of arts' moeten krijgen en niet 'of design' dan wel 'of fine art'. Studenten Toegepaste Psychologie moeten de toevoeging 'of science' krijgen in plaats van 'of arts'. Ook de toevoeging 'of engineering' voor technici moet veranderd worden in 'of science', vindt de Vereniging.

Minister Bussemaker heeft toegezegd advies in te winnen bij internationaliseringsorganisatie Nuffic. Op basis van dat advies zal de minister besluiten of zij mee zal gaan in de voorstellen van de Vereniging Hogescholen.

© Nationale Onderwijsgids