Normal_schapen

Student Niels Godijn van hogeschool InHolland heeft de Koninklijk Nederlands Landbouwcomité (KNLC) scriptieprijs 2014 gewonnen. Voor zijn afstudeeronderzoek bedacht Godijn methoden om de diversiteit in de vegetatie op natuurgebied de Slikken van Voorne in stand te houden. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap is erg blij met het onderzoek van de student. Dit meldt InHolland.

Godijn liep ter afsluiting van zijn opleiding Landscape and Environment Management stage bij Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Hij deed onderzoek naar de schorvegetatie in het gebied de Slikken van Voorne. Een schor, ook wel kwelder, is het gebied buiten de dijken dat alleen bij erg hoge waterstanden onderloopt.

In het gebied treedt verruiging op. Dat betekent dat bepaalde gewassen steeds dominanter worden en andere vegetatie verdringen. Dit proces wordt versterkt door luchtvervuiling door gassen van fabrieken, elektriciteitscentrales en auto's. Deze stoffen komen via zure regen en fijnstof in de bodem.

Godijn heeft oplossingen bedacht om de verruiging van de vegetatie in het gebied tegen te gaan. Zo stelt hij voor om een kudde schapen te laten grazen op de meest aangedane plekken. De schapen zorgen ervoor dat ongewenste via hun mest uit het gebied worden afgevoerd. De Stichting is inmiddels al volop bezig om de maatregelen van Godijn in te voeren. “Het zal niet alleen nuttig, maar ook nog een prachtig gezicht zijn een schaapskudde op het schor te hebben”, aldus een woordvoerder.

© Nationale Onderwijsgids