Logo Fontys

Afgelopen week is de winnaar van de Kinderopvangscriptieprijs bekend gemaakt door de jury. Op het kinderopvangcongres 'Natuurlijk: Groen en gezond' werd de prijs uitgereikt aan winnares Sanne Respen. Haar scriptie laat zien hoe bèta-onderwerpen het programma van de Nederlandse kinderdagverblijven en peuterspeelzalen kunnen verrijken. Dit meldt Kinderopvangtotaal.

Sanne Respen schreef haar scriptie ter afsluiting van de bacheloropleiding Pedagogisch Management Kinderopvang (PMK) aan Fontys Hogeschool. De scriptie heet 'Haus der kleinen Forscher' en beschrijft hoe techniek de kinderopvang kan verrijken. Het onderzoek werd uitgevoerd bij kinderopvangorganisatie Korein. 
 
Een belangrijke conclusie die Respen trekt is dat een programma waarin techniek en bèta-onderwerpen  in het programma van kinderdagverblijven en peuterspeelzalen geïmplementeerd worden niet allen de kinderen maar ook de pedagogisch medewerkers ontwikkelt. Medewerkers krijgen via het nieuwe programma de kans te groeien in hun werk en dit beïnvloedt de motivatie en de houding van de medewerkers positief. De kwaliteit van de overdracht naar de kinderen heeft hier wederom baat bij. 
 
De scriptie van Sigrid Ploeger  van de Universiteit van Amsterdam krijgt een eervolle vermelding van de jury. Zij onderzocht in vier Europese steden hoe basisschool en buitenschoolse opvang samenwerkt. 
 
De Kinderopvangscriptieprijs is een initiatief van het Kinderopvangfonds. De prijs wordt in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam georganiseerd. 
 
© Nationale Onderwijsgids