Normal_pand_hu

Het onderzoek van het Kenniscentrum Innovatie van Zorgverlening, van Hogeschool Utrecht, is excellent. Zo oordeelde een commissie van externe experts op de gebieden van onderzoek, zorg en bestuur. Ook de inhoudelijke kwaliteit en de impact van het Kenniscentrum op de praktijk wordt als excellent beoordeeld. “De commissie heeft een kwalitatief hoogwaardig kenniscentrum leren kennen dat na tien jaar nog altijd gezien kan worden als voortrekker voor het hbo in Nederland.”

Hogeschool Utrecht vraagt elke 5 jaar een aantal mensen dat hun sporen verdiend heeft in onderzoek, zorg en bestuur, om het Kenniscentrum tegen het licht te houden. In het rapport noemt de commissie – die onder leiding stond van Guusje ter Horst- de locatie van het Kenniscentrum ‘ideaal’. Het Kenniscentrum bevindt zich in de Faculteit Gezondheidszorg van de hogeschool en op een campus waar ook de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht zitten. De locatie heeft eraan bijgedragen dat het Kenniscentrum ver is gekomen in de samenwerking met de academische wereld, aldus het rapport. Promovendi die werken aan de HU ondersteunden tijdens het bezoek van de commissie dit beeld: “Dit is een Care Valley. Je kunt samen met gezondheidswetenschappers een cursus maken, dat kan op geen andere hogeschool.”
 
Impact op de beroepspraktijk excellent
De commissie beoordeelt de impact van het Kenniscentrum op de beroepspraktijk als excellent. Met name waar het de implementatie van innovatieve zorgtrajecten betreft. In de beroepspraktijk maken professionals regelmatig gebruik van de onderzoeksresultaten. Zo had het Kenniscentrum een leidende rol in het formuleren van het landelijke beroepsprofiel Verpleegkundigen en Verzorgenden (V&V 2020).
 
Meer multidisciplinair samenwerken
De commissie beveelt het Kenniscentrum aan om in de toekomst te kiezen voor lectoraten die dwarsverbanden tussen de opleidingen leggen. Als de lectoraten de dragers zijn van thema’s die door meerdere opleidingen heenlopen, kunnen zij een platform zijn voor multidisciplinaire samenwerking van docenten en studenten, waardoor studenten al in hun opleiding leren met andere vakgebieden samen te werken. Men kan dan met elkaar de complexe zorgproblemen van de hedendaagse beroepspraktijk aanpakken. Thema’s die voor de hand liggen voor dit kenniscentrum zijn oncologie en e‐health, het gebruik van informatie- en communicatietechnologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid. Naar dit laatste thema wordt al veel onderzoek gedaan binnen het Kenniscentrum. 
 
Commissie
De externe commissie die het Kenniscentrum beoordeelde, bestond uit: dr. Guusje ter Horst, lid van de Eerste Kamer en voormalig voorzitter van de HBO-raad, van ZonMW en van het Nationaal Preventieplatform; prof. dr. Vanessa Evers, professor Human Media Interaction aan de Universiteit Twente; drs. John Taks, lid van de Raad van Bestuur van het Albert Schweitzer Ziekenhuis en voormalig directeur en later lid van de Raad van Bestuur van het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis; drs. Chiel Bos, zelfstandig adviseur in de gezondheidszorg, voormalig directeur bij Zorgverzekeraars Nederland, vicevoorzitter van de Regieraad kwaliteit van zorg, bij de Raad voor Volksgezondheid en Zorg, lid van de raad van bestuur VUmc Cancer Center Amsterdam, voorzitter van de commissie kwaliteit bij de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenverenigingen; dr. Gertjan Schuiling, adviseur organisatieontwikkeling bij Thierry & Schuiling en voormalig lector aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.