Inspectie van het Onderwijs, Onderwijsinspectie, Inspectie

DEN HAAG - Een wet die ervoor zou moeten zorgen dat de Inspectie van het Onderwijs en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) meer macht zouden krijgen, is door minister Jet Bussemaker (PvdA) voorlopig vooruitgeschoven. Dat meldt het Hoger Onderwijs Persbureau.

Bussemaker wil eerst de resultaten afwachten van eerdere pogingen tot verbetering van het toezicht in het hoger onderwijs. Deze verbetering is noodzakelijk vanwege de schade die het hoger onderwijs de afgelopen tijd heeft opgelopen, onder andere door de affaire met afstudeeropdrachten bij hogeschool Inholland.

Omdat de Onderwijsinspectie momenteel alleen kan ingrijpen als er harde signalen van misstanden zijn, was geopperd de inspectie meer macht te geven. Zo zou eenvoudiger bekeken kunnen worden of onderwijsinstellingen de zaken op orde hebben. De minister zou tevens meer mogelijkheden moeten krijgen in te kunnen grijpen bij misstanden. Nu kan er namelijk alleen invloed worden uitgeoefend via de bekostiging van hogescholen en universiteiten.

De wet zou slechts tijdelijk worden ingevoerd om het vertrouwen in het hoger onderwijs te kunnen herstellen. Dat de invoering voorlopig is uitgesteld, betekent niet dat de wet er niet zal komen. Na de zomer zal nogmaals worden bekeken of de invoering zinvol zou zijn.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem