Normal_jonge_ondernemers_stropdas

TILBURG - In zijn afscheidscollege stelt professor Joop Vianen van de Tilburg University dat niet alleen werknemers, maar ook ondernemers moeten bijscholen en 'upgraden'. Dat meldt ScienceGuide.

Hij benadrukt daarbij dat ondernemers dat vooral zelf moeten oppakken. Toch moeten ook de overheid en publieke en private organisaties ruimte bieden aan ondernemerschap en moeten zij professionalisering van ondernemers stimuleren.

De minder risicomijdende cultuur die momenteel bestaat, leidt volgens de hoogleraar tot meer durf om te ondernemen. Ook is er steeds meer aandacht voor ondernemerschap en worden zekerheden voor werknemers steeds minder.

Nederlandse ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) zijn echter over het algemeen minder goed opgeleid dan ondernemers in andere landen. Daarnaast volgen zij minder bijscholing of aanvullende opleidingen. Het hbo zou hier dan ook op in moeten springen volgens Vianen. Met name in de verbinding met lectoraten en relaties van het hbo met de praktijk in het MKB.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem