Vanwege storing moeten middelbare scholieren langer wachten op uitslag

Duizenden leerlingen moeten vandaag minstens twee uur langer wachten op de uitslag van hun examen. Dit komt door een storing bij een geautomatiseerd leerlingvolgsysteem waar zo’n 190 scholen in Nederland me werken. De storing is gelukkig nu wel opgelost. Dat meldt de NOS. 

In het debat in de Tweede Kamer noemde minister Slob de storing zeer vervelend. Hij benadrukte wel dat dit laat zien dat er ook aan digitale voorzieningen nadelen zitten. 

Schriftelijk examen kwijtgeraakt 

In het debat ging Slob ook nog in op vragen van leerlingen van wie het centraal schriftelijk examen is kwijtgeraakt. De vraag die in de Kamer werd gesteld of het nog wel van deze tijd is dat leerlingen vakken helemaal moeten overdoen. Zeker als het schriftelijk examen is zoekgeraakt of gestolen.

Digitalisering 

Slob wil nog met verschillende betrokkenen overleggen of er mogelijkheden zijn om bij de volgende examens te voorkomen dat leerlingen nog een keer in zo’n situatie terecht te komen. Slob benadrukte digitalisering ook weer andere problemen kan veroorzaken, zoals dus een storing of pogingen om de examens te hacken.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk