Normal_9630

HILVERSUM (Novum) - Ook Ronald Plasterk stelt zich kandidaat voor het partijleiderschap van de PvdA. De financieel woordvoerder van de Tweede Kamerfractie en oud-minister van Onderwijs en Cultuur maakt dat donderdag bekend, melden de NOS en de Volkskrant.

De PvdA meldt dat Plasterk om 17.00 uur een persconferentie geeft in het Haagse perscentrum Nieuwspoort. Een toelichting wordt niet gegeven.

De kandidatuur van de 47-jarige Plasterk komt niet als een verrassing. Zijn naam deed de ronde sinds Job Cohen maandag zijn vertrek aankondigde. Na een ingelaste fractievergadering dinsdag zei Plasterk dat hij er goed over ging nadenken. "Het is een zwaar besluit", zei hij daarover. "Je moet de mentale bereidheid hebben om namens de PvdA een alternatief te bieden voor Mark Rutte."

Eerder lieten de Kamerleden Martijn van Dam en Diederik Samsom al weten dat zij het stokje willen overnemen van Job Cohen. Van Dam (34) en Samsom (40) zijn een stuk jonger dan Plasterk, maar hebben meer politieke ervaring. Beiden zitten sinds 2003 in de Tweede Kamer.

Plasterk maakte in 2007 vanuit de wetenschap zijn entree in de landelijke politiek als minister van Onderwijs in het vierde kabinet-Balkenende. Na de val van dat kabinet en de verkiezingen in 2010 werd de oud-hoogleraar ontwikkelingsgenetica Kamerlid voor de PvdA.

Kandidaten voor het leiderschap van de PvdA kunnen zich tot dinsdag melden. De leden van de partij bepalen vervolgens wie de nieuwe politiek leider wordt.