Normal_7466

UTRECHT - De nieuwe regeling voor het melden van vermoede misstanden in het voortgezet onderwijs is beschikbaar. Dat meldt de VO-raad, de sectorraad voor het voortgezet onderwijs.

De regeling komt in de plaats van de in september 2008 vastgestelde ‘Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een ernstige misstand' (klokkenluidersregeling VO).

Met het opstellen en aanbieden van de nieuwe modelregeling sluit de VO-raad aan bij actuele ontwikkelingen op dit gebied en voorziet hij in een gesignaleerde behoefte van het onderwijsveld.

De regeling moet bijdragen aan het op integere wijze functioneren van scholen en bevorderen dat misstanden ook daadwerkelijk worden gemeld. Hij past binnen de ‘Code goed onderwijsbestuur'. Daarin staat dat een school moet beschikken over een zogenaamde ‘klokkenluidersregeling' op basis waarvan werknemers, ouders en leerlingen vermoede of gesignaleerde misstanden/onregelmatigheden kunnen melden, zonder benadeling van hun belangen. De toezichthouder van een school moet hierop toezien.

De meldingsregeling is een belangrijk instrument voor scholen in het streven naar goed kwaliteitsbeleid en een transparante bedrijfsvoering. Ook dient de regeling een duidelijk maatschappelijk belang en biedt een melder de nodige veiligheid

Veranderingen
De voornaamste doorgevoerde veranderingen betreffen:

  • een duidelijker beschreven procedure voor het melden van een misstand;
  • een andere omschrijving van het begrip misstand;
  • de mogelijkheid tot het melden van een misstand tot twee jaar na het einde van het dienstverband van de werknemer;
  • een betere regeling van de bescherming van de melder;
  • het regelen van een centraal landelijk meldpunt, de ‘Commissie Integriteit VO', waar de melder terecht kan als zijn/haar melding niet of onvoldoende door (het bestuur van) de school wordt opgepakt. In hoge uitzonderingsgevallen kan de melder zich ook rechtstreeks tot dit meldpunt wenden. Het secretariaat van het meldpunt is ondergebracht bij het CAOP, het kennis- en dienstencentrum op het gebied van arbeidszaken in de publieke sector in Den Haag.

Ook voor ouders en leerlingen
Wat niet verandert, is dat het in de nieuwe regeling ook voor ouders en leerlingen mogelijk blijft om melding te doen van een misstand. Hoewel de regeling zich primair richt op de relatie werkgever-werknemer, neemt de betrokkenheid van ouders en leerlingen bij de school toe. Om die reden is het redelijk gevonden ook die groepen belanghebbenden in de regeling mee te nemen.

© Nationale Onderwijsgids