Accountants in trek bij scholen, maar ze zijn steeds lastiger te vinden

Scholenorganisatie VOS/ABB slaat alarm over een tekort aan accountants die scholen kunnen controleren. Vanwege te weinig personeel zeggen meerdere accountantskantoren contracten met klanten op, waaronder dus scholen. Of de accountants nemen geen nieuwe klanten meer aan. Dat meldt Accountant.nl. 

Schoolbesturen krijgen in hun zoektocht naar een andere accountant vaak ‘nee’ te horen, omdat alle accountantskantoren kampen met personeelstekorten. VOS/ABB doet dan ook een oproep aan schoolbesturen die hiermee te maken krijgen. “Bij schoolbesturen die zonder accountant komen te zitten, komt mogelijk de accountantscontrole van 2023 onder druk te staan”, waarschuwt VOS/ABB. 

Vervolgstappen 

Op basis van het aantal scholen dat zich bij hen meldt wil VOS/ABB kijken welke vervolgstappen zij kunnen ondernemen. Daarvij valt een gesprek met het ministerie van OCW onder de opties.

Bezighouden met het onderwijs 

De Onderwijsinspectie concludeerde deze zomer ook al dat er steeds minder accountantskantoren zijn die zich bezighouden met het onderwijs. “De keuze voor onderwijsbesturen wordt daardoor kleiner, terwijl ze allemaal een accountant nodig hebben”, aldus de Onderwijsinspectie.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk